Skip to main content

Met Nexium Control krijg je weer controle over je brandend maagzuur. Als je meer wilt weten over de oorzaken van brandend maagzuur en zure oprispingen, dan vindt je hier meer informatie.

Wat gebeurt er in je lichaam bij brandend maagzuur?

 • Vaker brandend maagzuur - Als je minstens twee keer per week last hebt van brandend maagzuur

  Vaker brandend maagzuur komt regelmatig voor bij 1 op de 5 volwassenen. Nexium Control is een zelfzorggeneesmiddel voor de kortdurende periodieke behandeling van brandend maagzuur. Als je hier last van hebt, weet je wat een belemmering dit kan vormen in je dagelijkse leven. Je kunt niet eten of drinken wat je wilt en het kan een pijnlijk gevoel geven. Je slaapt er 's nachts niet goed door, waardoor je overdag erg moe bent. Laat brandend maagzuur je leven niet belemmeren. Pak het aan bij de bron.

 • Lichamelijke symptomen - Als je minstens twee keer per week last hebt van brandend maagzuur

  Een branderig gevoel net achter het borstbeen, pijn achter in de keel of slokdarm. Een bittere, scherpe of anderszins onaangename smaak of vloeistof achter in de keel of mond. 's Nachts wakker worden of niet kunnen slapen vanwege pijnklachten, waardoor je overdag erg moe bent.
  Niet goed in je vel zitten of je slecht voelen.

 • Mogelijke gevolgen

  Veel mensen die last hebben van brandend maagzuur zijn bezorgd dat een aanval van brandend maagzuur ineens kan opkomen door bijvoorbeeld eten of stress. Ze hebben het gevoel dat dit het plezier in hun dagelijkse leven belemmert.
  Het kan leiden tot irritatie of frustratie vanwege het regelmatige pijnlijke, branderige gevoel, verergerd door een verstoorde nachtrust.

Wat kan een aanval van brandend maagzuur veroorzaken?

Overgewicht

Bij overgewicht kan er extra druk komen te staan op de maag en op het klepje dat de slokdarm afsluit. Hierdoor kan maagzuur de slokdarm instromen en dat veroorzaakt brandend maagzuur.

Zwangerschap

Door hormonale veranderingen sluit het klepje tussen maag en slokdarm mogelijk niet meer goed af. Ook kan door de lichamelijke veranderingen de druk op het klepje en de maag toenemen. Dit vergroot de kans op brandend maagzuur.

Eten

Sterk gekruide/zure producten kunnen leiden tot brandend maagzuur, net als erg zware of vette producten of chocola. Ook simpelweg het eten van een grote maaltijd of pas 's avonds laat eten kan brandend maagzuur veroorzaken.

Drinken

Alcohol en koolzuurhoudende dranken kunnen ook resulteren in brandend maagzuur. Drink daarom niet te veel en ga niet direct na het drinken liggen.

Stress

Slaaptekort, angst en stress zijn stuk voor stuk belastend voor het lichaam en kunnen daardoor brandend maagzuur veroorzaken.

Roken

Roken kan brandend maagzuur veroorzaken of de klachten ervan verergeren. Het verzwakt de werking van het klepje tussen je maag en slokdarm, zodat maagzuur de slokdarm in kan stromen. Ook kan roken de maagzuurproductie verhogen.

Aanpassing van de leefstijl kan helpen bij brandend maagzuur

Voeding

Vermijd eten en drinken dat klachten bij je veroorzaakt. Eet niet vlak voor het slapen gaan. Eet rustig en ga na het eten niet meteen liggen of sporten. Het kan ook helpen om minder alcohol, koffie en koolzuurhoudende dranken te drinken.

Stop met roken

Roken kan brandend maagzuur veroorzaken of de klachten ervan verergeren.

Beweeg regelmatig

Door regelmatig te bewegen en op uw gewicht te letten, kunnen de klachten veelal verminderen.

Verschillende oplossingen tegen brandend maagzuur.

Antacida

(1 tot 3 uur)

Werkingsduur 1 tot 3 uur. Snelle, korte termijn verlichting die maagzuur neutraliseert als je af en toe brandend maagzuur hebt. Meerdere doses per dag. Naar aanleiding van opvlammingen.

Alginaten

(maximaal 4 uur)

Werkingsduur tot 4 uur. Snelle, korte termijn verlichting die een beschermende laag vormt over de maaginhoud. Meerdere doses per dag. Naar aanleiding van opvlammingen.

H2 Blockers

(maximaal 12 uur)

Werkingsduur tot 12 uur. Middellange verlichting van symptomen van brandend maagzuur. Zorgen ervoor dat er tijdelijk minder zuur wordt gemaakt in de maag.

Nexium Control

(24 uur)

Werkingsduur dag en nacht. 1 tablet beschermt 24 uur tegen brandend maagzuur. Zorgt ervoor dat er minder zuur wordt gemaakt in de maag. Nexium Control pakt brandend maagzuur aan bij de bron.